Biofiel design


De term biofiel of biophilic design ga je meer en meer tegen komen in interieurinrichting en architectuur. 

Met biofiel design gaan we de natuur, die ons zoveel rust en ontspanning brengt terug korter bij ons brengen. 


Door stedenbouw is er nog weinig groen en natuurlijke connectie in onze leefomgevingen, alles is recht en gemaakt uit gladde materialen. 

Hoe langer hoe meer ziet men in dat dit de mens niet echt gelukkig maakt, dat het ons gespannen en gestresst maakt.  In sommige bedrijven en zorginstellingen hebben ze dit al begrepen en gaat men meer en meer terug naar ronde, zachter vormen, natuurlijke materialen, afbeeldingen en ervaringen die ons brein kalmeren, die het onbewust de rust geven die we allemaal willen ervaren. 


Stilaan vindt deze stijlvorm zijn weg naar interieurs, soms zeer opvallend, andere keren minder opvallend maar wel voldoende aanwezig om de bewoners de nodige rust en koestering te bieden. De mate waarin biofiel design tussenkomt, bepaal je zelf, maar mijn ervaring is dat voorstellen voor integratie steeds een verrassende en leuke reactie opleveren. 


Na mijn opleiding als interieurontwerper, met aandacht voor energetische flow in je woning, was het voor mij een logische stap om mij verder te specialiseren in biofiel design. Mijn studie aan de Oliver Heath school of biophilic design, bleek een schot in de roos, want dit is de manier waarop ik onbewust altijd al mijn ontwerpen aanpak. 

Biofiel design behelst 14 principes die ondergedeeld zijn in 3 categorieën namelijk Natuur in de ruimte, Natuurlijke analogieën en Natuur van de ruimte.